April 23, 2025

Либан на чинија: Приказна за кујна што ја раскажува душата на Истокот

Постои едно мало парче земја на источниот брег на Медитеранот, кое низ вековите успеало да го зачува едно од најбогатите гастрономски наследства на светот – Либан. Таму, храната не е само потреба. Таа е поезија, ритуал, причина да се собереш со луѓето што ги сакаш.

Кога храната станува начин на живеење

Секој што некогаш седнал на либанска трпеза знае – тоа не е оброк, тоа е мезе. Долг, лежерен чин на споделување, каде се сервираат десетици мали чинии, секоја со своја приказна. Хумус, баба гануш, фатуш, табуле, лабне – имиња што звучат како песни и вкусови што остануваат долго по последниот залак.

Но Либан не нè освојува само со вкусот. Тој заведува со хармонијата на состојките – свежината на ментата, киселоста на лимоновиот сок, длабочината на заатарот и топлината на маслиновото масло. Тоа е кујна што не претерува, туку внимателно балансира. Не се крие зад тешки сосови – напротив, нејзината моќ е во едноставноста.

Либанско правило: „Не одиш гладен од куќа“

Во Либан важи едно непишано правило: ако некој те покани на ручек, одбивањето се смета за речиси навреда. Се вели дека дури и ако им кажеш дека си веќе јадел, тие ќе ти послужат уште повеќе – не зашто си гладен, туку зашто така покажуваат почит и добредојде.

Во многу либански домови, трпезата не се подготвува само за членовите на семејството. Таа е секогаш со еден таен план: „Можеби ќе ни дојде некој.“ И ако дојде – има што да јаде. Храната таму не се брои во порции, туку во насмевки. Таа е гест на гостопримство, знак дека си прифатен. Не како гостин. Туку како свој.

Од Бејрут до Скопје – на една трпеза

На 26 април, токму тој дух ќе оживее кај нас, во Forza Fusion, преку гостувањето на шеф Jad Ziade – гастрономски маестро со над 17 години искуство, кој има готвено за кралски семејства, бил шеф на јахти низ Медитеранот, и консултант во Бали, Швајцарија и Африка.

За оваа специјална вечер, Forza Fusion заедно со шеф Jad Ziade креираше мени што го раскажува Либан – залак по залак.
Од Fattoush со заатар, преку пушен хумус и кремаста мухамара, до специјално филе од морски лаврак со тахини сос и батати во ориентални зачини – ова мени не е само оброк, туку патување.

А десертот?
Mouhalabiyeh, традиционален млечен пудинг со розова вода и шамфистици, ќе ве убеди дека понекогаш, вистинската магија доаѓа тивко – во последниот залак.

Само 100 места. Само една вечер.

Ова не е само тематска вечера – ова е вечер на култура, вкусови и гастрономски дух. Момент за уживање, запознавање и инспирација. Ако сте љубител на автентични вкусови, култури и нови доживувања – резервирајте навреме.

👉 Резервирај ја својата маса и доживеј ја Либанската кујна како никогаш досега.